Tal i com ha publicat el Diari de Tarragona (enllaç), l’estat de l’edifici conegut com Ca l’Ardiaca, ubicat just al pla de la Catedral de Tarragona, és ruïnós en alguns elements estructurals i presenta un estat d’abandonament general plenament constatable.
Això ha provocat, actualment, greus danys en elements patrimonials d’un elevat valor històric. No debades, aquest immoble ja està protegit a nivell local i, des del passat 2023, es troba en tràmits de ser catalogat com a Bé d’Interès Nacional.
Aquestes afirmacions, recollides pel Diari de Tarragona, foren realitzades pels tècnics de l’Ajuntament de Tarragona a principis d’aquest 2024, fruit d’una inspecció d’urgència que es va fer després d’unes fortes pluges que van afectar a la ciutat (i a quasi tot el Camp de Tarragona).
Alhora, aquest informe també va ser facilitat a MENDIA ADVOCATS a través d’una petició feta directament a l’Ajuntament de Tarragona que es va fer a l’empara de la normativa de transparència i de l’accés a dades d’interès públic. La petició, que es va realitzar el passat mes de febrer, va permetre obtenir dos informes de l’Ajuntament que evidenciaven la preocupació dels tècnics per l’estat d’abandonament i els danys ja causats a l’immoble.
Més enllà de les recomanacions tècniques, les constatacions inicials ja permetien veure que hi ha una afectació greu a un element primordial del patrimoni tarragoní. Tothom coneix l’estat exterior de l’immoble, la manca d’acció que ha comportat la permanència de les bastides des de fa més d’una dècada, i els diferents comunicats que cada cert temps s’emeten per part de l’Ajuntament al respecte.
Fruit d’aquesta informació que es va obtenir a principis de març, l’advocat Xavier Capilla, membre d’aquest despatx, va presentar la corresponent denúncia al jutjat de guàrdia de Tarragona. Com també recull el Diari de Tarragona en el conjunt de notícies d’avui a doble pàgina (i que es pot consultar al web mitjançant aquest enllaç), la jutgessa que ha rebut la causa l’ha arxivat sense fer cap actuació i amb una interlocutòria de formulari, mesclant conceptes que no tenen res a veure amb la causa indicada.
L’única fonamentació donada és la que reproduïm seguidament:
Davant d’aquesta equivocada (i, també al nostre parer, contradictòria) resolució es va interposar el corresponent recurs d’apel·lació directe cap a l’Audiència Provincial de Tarragona, tot esperant també que el Ministeri Fiscal actuï després d’un silenci que resulta incomprensible.
És important destacar que no s’està defensant, mitjançant aquesta denúncia, un edifici en abstracte com un element amb un valor simplement econòmic; la defensa, en aquest cas, ho és del patrimoni històric de la ciutat de Tarragona. Està plenament documentat el valor històric de Ca l’Ardiaca, que conté elements originals i transformats des d’època romana fins a les estructures fonamentals d’entre els segles XIV i XVII.
Els frescos, elements arquitectònics gòtics, les estructures i tots els elements definitoris i únics d’aquest immoble estan o bé ja danyats o bé en greu perill. És important, doncs, entendre que no s’està demanant una investigació d’un edifici abandonat, sinó el fet que hi ha un abandonament sistemàtic amb una sèrie de posicions que han provocat danys i afectat béns històrics de manera irrecuperable.
A mode d’exemple, hem de tenir present aquesta notícia que publicava el Diari de Tarragona l’any 2021, on es recollien algunes imatges dels frescos medievals que hi ha a Ca l’Ardiaca (i on ja s’esmentava que estaven danyats):
En dret, aquests matisos sobre què s’està denunciant, quin és l’objecte a protegir i com es configuren els diferents delictes no només importen, sinó que són fonamentals per a poder considerar que hom coneix i domina els termes propis del dret penal. Així doncs, esperem que les actuacions preses a nivell de procediment puguin donar l’impuls necessari a una defensa de Ca l’Ardiaca que ha trigat massa a produir-se.